1 min read

Referendum o legalizaciji medicinske konoplje je nesmiseln, saj je ta že legalna

Referendum o legalizaciji medicinske konoplje je nesmiseln, saj je ta že legalna

V številnih objavah v medijih se namiguje, da bi poslanci Svobode utegnili predlagati posvetovalni referendum o rabi konoplje v medicinske namene.

Raba konoplje v medicinske namene je že dovoljena, saj jo na seznamu prepovedanih drog najdemo v Skupini II, kjer se nahajajo substance, ki se jih lahko uporablja v medicinske namene.

Kar ni urejeno, je način pridelave konoplje primerne za medicinske namene.

Gojenje t. i. industrijske konoplje (kar zakonodaja opredeljuje kot konopljo z nizko vsebnostjo THC), je urejeno s posebnim pravilnikom, ki ga sprejme ministrstvo za kmetijstvo. Tovrstni pravni akt, ki bi reguliral pridelavo konoplje, ki bi jo bilo mogoče uporabljati v medicinske namene, pa ne obstaja.

Ne spomnimo se, da bi bil razpisan referendum o pogojih gojenja industrijske konoplje. Čemu potem referendum o legalizaciji medicinske konoplje, če je raba le te v medicinske namene prav tako legalna?

Ali je referendumsko vprašanje sploh smiselno vezati na obstoj morebitnega pravilnika, ki ga lahko vlada nato enostavno po svoje spreminja?

Od poslancev državnega zbora bi pričakovali, da bodo po letih prizadevanj za ureditev področja konoplje pripravili konkretne rešitve in pravne podlage za rabo konoplje v medicinske, industrijske in rekreativne namene.

Zdi se, kot da smo znova priča praznemu populizmu velike vladne stranke, ki je v zatonu in si poskuša padec javnomnenjske podpore reševati z ustvarjanjem problemov in rešitev, ki to niso.

Potrebujemo celostno legalizacijo in regulacijo konoplje. Naš piratski model legalizacije je pripravljen in čaka na sprejetje že vse od leta 2017.

https://legalizirajmo.si