1 min read

TikTok in Twitter imata težave z varnostjo in zlorabami lokacijskih podatkov

TikTok in Twitter imata težave z varnostjo in zlorabami lokacijskih podatkov

TikTok in Twitter imata težave z varnostjo in zlorabami lokacijskih podatkov.

TikTok je nedavno priznal, da so njihovi zaposleni uporabili podatke, ki jih zbira aplikacija, da bi vohunili za novinarji.¹

Za zdaj podjetje krivdo pripisuje nekaj posameznikom, ki so se vohunjenja, med drugim tudi za novinarji Forbes², Buzzfeed in Financial times³, lotili na lastno pest.

Žvižgač, zaposlen na Twitterju, pa je razkril, da zaposleni med seboj nimajo primerno razmejenih pristojnosti za dostopanje do občutljivih podatkov, številni zaposleni lahko dostopajo do čisto vseh podatkov uporabnikov.⁴

Situaciji z vohunjenjem TikToka in varnostnimi težavami Twitterja razgaljata dejstvo, da aplikacijam ni potrebno imeti nobenih posebno oblikovnih značilnosti, da se spremenijo v orodje za vohunjenje.

Aplikacije uporabljamo za neštete aktivnosti, tako med delom kot v zasebnem življenju.

Še tako zabavne in uporabne aplikacije so lahko orodje zlorabe, številne posrkajo veliko več podatkov, kot bi jih za svoje delovanje potrebovale.

Z zbiranjem ter združevanjem podatkov iz različnih aplikacij je mogoče ustvariti zelo podrobne opise naših življenjskih navad.

Vse, kar je potrebno, je naklep in dostop in ti podatki bodo zlorabljeni, zato je zakonsko okrepljena zaščita zasebnosti, tudi z možnostjo prikritja lastne lokacije, še kako pomembna.

Kdo lahko prejema, zbira in izkorišča podatke o vaši lokaciji in gibanju? Trenutno je to vprašanje v večini držav po svetu pravno nerazrešeno, tudi v EU, ki je postavila svetovni standard za zaščito zasebnosti, zaostajamo za razvojem tehnologije in spremenjenimi razmerami na globalnem trgu.

Evropsko sodišče je leta 2020 odločilo, da je prenos osebnih podatkov brez soglasja Evropejcev na strežnike v ZDA nezakonit, saj pristojnosti tamkajšnjih varnostnih agencij predstavljajo preveliko grožnjo zasebnosti evropskih državljanov.⁵

Evropska komisija pa je kljub sodbi sodišča EU pripravila obvod, ki prenos še vedno omogoča.

Slabšanje informacijske varnosti v mednarodnem okolju in množične zlorabe osebnih podatkov so pokazatelj, da se tehnološkim gigantom in tujim režimom pri tovrstnih vprašanjih ne sme popuščati.

¹ prt.si/ftikt

² prt.si/fortik

³ prt.si/guatik

⁴ prt.si/twitleak

⁵ prt.si/konecvohunjenja