1 min read

Škodljive prakse podjetja John Deere

Škodljive prakse podjetja John Deere

Ruske sile so v mestu Melitopol zasegle za skoraj 5 milijonov evrov kmetijske mehanizacije proizvajalca John Deere, ki pa je vse stroje onesposobil na daljavo.

Incident poraja množico varnostnih vprašanj, podjetje ga poskuša izrabiti, da bi z njim opravičilo svoje dolgoletne škodljive prakse.

Vodilni svetovni proizvajalec traktorjev in druge kmetijske mehanizacije ima moč ugasniti vse stroje svoje znamke, kjerkoli in kadarkoli. To lahko dosežejo tudi hekerji z vdorom v sisteme podjetja.

Je sistem oskrbe s hrano, zgrajen na kmetijski mehanizaciji, ki jo ena korporacija ali kibernetski vdor onesposobita v nekaj trenutkih, res stabilen?

John Deere je poleg svojih zeleno-rumenih traktorjev hkrati prepoznaven tudi po omejevanju pravice do popravila in po zlorabah upravljanja pravic digitalnih vsebin.

Deere kmetom preprečuje, da bi ti sami popravljali svoje stroje, vsak nedovoljen poseg v stroj rezultira v avtomatično blokado, ki jo lahko sprosti le pooblaščeni serviser. Kmetje, ki živijo na odročnih lokacijah, so tako ob vsaki okvari prisiljeni v dodatno izgubo časa in denarja.

Deere je svoje traktorje opremil s senzorji, ki natančno merijo gostoto in vlažnost tal. To so za kmetijstvo zelo uporabni podatki, kmetje lahko s temi informacijami bolje razporedijo gostoto sajenja in povečajo pridelek.

Podatke, ki jih beležijo vsi njihovi traktorji po svetu, agregirane prodajajo podjetjem, ki s pridelki trgujejo na borzi. Ta jih nato uporabljajo za natančnejše špekuliranje in tako odžirajo zaslužek tem istim kmetom, ki so podatke za njih zbrali.

Zaradi ukrajinske vojne se veliko govori o nuji povečevanja samooskrbe s hrano. Predpogoj za samooskrbo je popolna posest nad kmetijskimi stroji, programsko opremo in podatki s strani kmetov.

Korporacije so z intenzivnim lobiranjem avtorsko zakonodajo spremenile v orodje za ekstrakcijo profita. Vse, kar John Deere in mnoga druga podjetja počno, je trenutno povsem legalno.

S spremembo avtorske zakonodaje na nacionalnem in evropskem nivoju si lahko povrnemo nadzor nad lastnimi stroji in izdelki ter dobrobit uporabnikov in celotne družbe postavimo nad dobičke korporacij.

Vir: prt.si/corydeere