1 min read

Kako vlada porablja denar, namenjen sanaciji poplav?

Kako vlada porablja denar, namenjen sanaciji poplav?

Afera z nakupom stavbe na Litijski je pokazala, da tudi nova vlada nikakor ni imuna na korupcijo, saj je ta sistemsko vkopana v sami birokraciji države.

Nad porabo javnih sredstev mora javnosti nujno izvajati nadzor. Med večjimi javnimi naložbami, ki potekajo v tem trenutku, pa je popoplavna obnova.

Finančne podrobnosti sanacije poplav so bile dolgo časa skrite. Na netransparentnost smo vlado opozorili 12. oktobra in jo hkrati tudi pozvali, naj objavi vse račune, pogodbe in nakazila, povezane s sanacijo.¹

Vlada je deloma prisluhnila našemu predlogu in objavila dosedanja nakazila, ki so razdeljena po posameznih postavkah in javno objavljena na spletni strani vlade: prt.si/nakazgov

Do sedaj je bilo iz državnega proračuna za namen sanacije škode po poplavah izplačanih okrog 560 milijonov evrov sredstev. Nakazil bi moralo biti v prihodnje še veliko več, saj so se prvotne ocene škode merile v milijardah.

Javnost in novinarje pozivamo, da objave izplačil natančno spremljajo. Samo goli podatki, v kolikor jih nihče ne preverja in analizira, niso veliko vredni.

¹ prt.si/tranpop