1 min read

Evropske vlade skrivajo informacije o vohunjenju z orodjem Pegasus

Evropske vlade skrivajo informacije o vohunjenju z orodjem Pegasus

Večina evropskih držav ne želi razkriti podrobnosti o posedovanju in rabi orodja za vohunjenje Pegasus.

Pegasus, vohunska programska oprema, ki jo je razvilo izraelsko podjetje NSO Group, je bilo v zadnjih nekaj letih prodano najmanj 14-im evropskim vladam.¹

Gre za izredno sofisticirano orodje za vohunjenje, ki uporabniku omogoča zelo enostavno vdiranje v telefone žrtev ter dostop do njihovih vsebin in zasebnih komunikacij.

Orodje pušča le malo sledi, zato je vdor težko odkriti.

Avtoritarni režimi in vlade z avtoritarnimi težnjami se lahko z vohunjenjem lotijo opozicije, novinarjev in vseh kritičnih posameznikov, ki jim predstavljajo grožnjo v boju za oblast.

Doslej so bili odkriti močni indici, da sta orodje nabavili in zoper opozicijo in novinarje uporabljali Madžarska in Poljska.² Glede na razkritje novinarjev, ki so sodelovali pri t.i. "Projektu Pegasus", pa je kupcev in uporabnikov med evropskimi vladami še precej več.

Preiskovalna skupina sestavljena iz poslancev Evropskega parlamenta, med katerimi je tudi piratski evroposlanec Marcel Kolaja, se trudi preiskati rabo Pegasusa v državah članicah EU.

Zainteresiranost za sodelovanje s člani preiskovalne skupine je izredno nizko. Na pozive evropskih poslancev se je odzvalo le nekaj vlad, zato ni moč potrditi, ali je kljub novinarskim razkritjem Pegasus kje še vedno v aktivni uporabi.

S predstavniki izraelskega podjetja NGO Group se je med obiskom v Izraelu sestala tudi delegacija slovenske vlade, na čelu s takratnim premiejem Janezom Janšo.³

Pravica do zasebnosti je temeljni gradnik svobodne demokratične družbe. Varnostne in obveščevalne agencije pod krinko zagotavljanja večje varnosti vse bolj agresivno posegajo v našo zasebnost – s tem se ogroža tako osnovne človekove pravice kot tudi samo demokracijo.⁴

Tudi v Sloveniji je nadzor nad delom obveščevalnih agencij in policije izredno pomanjkljiv.⁵ Rešitev sta večja transparentnost in poostren demokratični nadzor nad represivnimi organi.

¹ prt.si/pegasjans

² prt.si/hunpegas

³ prt.si/kolajpegas

prt.si/europclov

prt.si/biorija