1 min read

Elektronska oddaja podpore naši evropski kandidaturi ni mogoča

Elektronska oddaja podpore naši evropski kandidaturi ni mogoča

Številni nas sprašujete, ali lahko obrazec podpore naši kandidaturi na evropskih volitvah oddate tudi elektronsko. Odgovor je žal ne.

Razlog, zakaj je obrazce podpore neparlamentarnim strankam potrebno overiti in oddati v fizični obliki, se skriva v podrobnostih volilne zakonodaje.

Zakoni, ki urejajo državnozborske, evropske, lokalne in predsedniške volitve, elektronskega zbiranja podpisov ne predvidevajo. Posledično v javni upravi takšnega sistema ne morejo implementirati.

Ker gre za volilno zakonodajo, mora kakršnekoli spremembe potrditi najmanj dvotretjinska večina vseh poslancev državnega zbora.

Politične stranke, ki so že v državnem zboru, podpisov podpore državljanov ne potrebujejo, saj je kot alternativo možno uveljaviti podporo poslancev.

Tako stranke, ki imajo moč spremeniti volilno zakonodajo in omogočiti elektronsko podpisovanje podpor, za to nimajo nikakršnega interesa, ravno nasprotno – obstoječ sistem služi odganjanju konkurence.

Takšne ovire nas od kandidature ne bodo odvrnile. Podpise zbiramo tako, kot je to edino možno, pred upravnimi enotami, kjer se jih overi. Vabljeni v času uradnih ur na upravne enote v Ljubljani in Mariboru.